AWC

Kuchnia tajska – warsztaty

Kuchnia tajska jest uważana za jedną z najciekawszych i najostrzejszych na świecie. Jednak odpowiedni dobór potraw sprawia, iż straszliwa ostrość dań głównych łagodzona jest przez wspaniale aromatyczny ryż jaśminowy, aksamitnie łagodne surówki oraz słodkie desery. Każdy tajski posiłek skomponowany jest z wielu rożnych, odpowiednio dobieranych dań. W trakcie naszego kursu nauczymy Państwa nie tylko ich przygotowania, ale również odpowiedniego komponowania.

Przez wiele lat kuchnia tajska była w Polsce mało znana. Brak odpowiednich produktów, egzotyczne techniki i utensylia kulinarne sprawiały, iż tajskie przysmaki serwowały tylko ekskluzywne restauracje. Od pewnego czasu jednak i do Polski zaczęły napływać odpowiednie składniki, dzięki czemu możemy rozkoszować się egzotycznymi smakami. W trakcie szkolenia omówimy wszystkie podstawowe składniki, ich zastosowanie oraz różnice pomiędzy markami. Po wykładzie teoretycznym przejdziemy do części praktycznej, w trakcie której, pod okiem instruktora, pracując w podgrupach przygotujecie Państwo zupy Tom Yum, Khao Soi Kai, dania główne Thung Thong oraz Curry, aby zakończyć deserm Kluay Buat Chee. Kuchnia tajska jest dla Polaków bardzo ciekawa, pełna niezwykłych egzotycznych produktów, a przy tym stosunkowo prosta w przygotowaniu i urzekająca swoim zapachem. Dzięki używaniu w niej świeżych ziół i przypraw oraz specjalnym technikom przyrządzania jest też uważana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Program:

  • Wykład – tajska sztuka kulinarna
  • Omówienie podstawowych surowców potrzebnych do przygotowania potraw
  • Trening praktyczny. Trener pokazuje sposób przyrządzenia potrawy, a następnie 2-3 osobowe podgrupy powtarzają jej przygotowanie (w programie przygotowanie zup Tom Khaa, Khao Soi Kai, dań głównych Thung Thong oraz Curry, na zakończenie desery Kluay Buad Chee.)

    czas trwania 3-4 godziny, koszt 225 zł